Nyheter

Ledaren för Dalennätverket Mario Golzar Mia, 39, döms för att ha varit hjärnan bakom kidnappningen av artisten Einár. Efter att ha varit på flykt greps han i Bulgarien förra året. Nu döms han till 13 års fängelse för en rad olika grova brott

Den 39-årig gängledare Mario Golzar Mia döms till 13 års fängelse för att ha planerat och varit delaktig i kidnappningen av artisten Nils ”Einár” Grönberg under våren 2020. Ett antal personer kopplade till gängkriminalitet har tidigare dömts för kidnappningen. Bland annat artisterna Yasin Mahamoud och Haval Khalil.

I mars 2020 blev rapparen Nils ”Einár” Grönberg kidnappad, misshandlad, förnedrad och rånad av personer från flera olika kriminella nätverk. Polisen kom över så kallade ”encrochattar” där man kunde knyta Mario Golzar till kidnappningen och själva planeringen.

Gängledare Mario Golzar döms mot sitt nekande till 13 års fängelse. Det handlar om: Människorov, rån, försök till grov utpressning, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel.

– Tingsrätten har bedömt att mannen haft en aktiv och nödvändig roll för genomförandet av människorovet och rånet. Mannen har dessutom begått ytterligare brott mot rapartisten. Tingsrätten har också kommit fram till att mannen ägnat sig åt omfattande handel med kokain, säger rådmannen Kajsa Hällje i ett pressmeddelande.

Mordet på Einar är ännu inte uppklarat.