Nyheter

2019 hittade en kvinnan knivhuggen i en trappuppgång på Söder i Gävle. Kvinnan avled av skadorna. Nu har en man dömts för mordet. Mannen döms till 14 års fängelse och livstids utvisning.

Mannen kunde dömas tack vare en gedigen utredning. Förundersökningen är på närmare 4000 sidor.  Fragment från kniven hittades i kvinnan och det gick att länka dessa fragment till kvinnans man. Den mördade kvinnan kom  till Sverige från Irak 2016 med den nu dömde maken. Till närstående så hade kvinnan berättat före mordet att hennes man kontrollerande och våldsam. Till släktingar så ska kvinnan före mordet ha berättat att mannen flera gånger bundit fast henne i hemmet när mannen skulle lämna bostaden.

Mannen ska ha varit extremt kontrollerande och svartsjuk av sig. Hans kontrollbehov blev allt värre då mannen fick för sig att kvinnan ska ha haft kontakt med en annan man. Enligt förundersökningen och åklagaren så finns bevis för att mannen ska ha sett en konversation mellan kvinnan och en annan man och att han i svartsjukt raseri gett sig på kvinnan.

Kvinnans man var tidigt misstänkte i fallet men polisen hade svårt att knyta honom till mordet och man kunde inte hålla honom häktad och han släpptes. Han nekade och det fanns inga vittnen. Det avgörande beviset blev små metallfragment som man hade hittat i kvinnan ena revben. Det visade sig att metallfragmenteten matchade en kniv som fanns i hushållet. Med hjälp av dessa fragment och annan bevisning så åtalades mannen igen och den 8 maj dömdes mannen till 14 års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

Bild Polisens förundersökning

Manen ska betala skadestånd till parets tre gemensamma barn och efter avtjänat straff utvisas på livstid.

Gävle tingsrätt B 381-19