Nyheter

En nu 16-årig pojke är misstänkt för mordet på det stora köpcentret Emporia i Malmö i augusti förra året.

Det var den 19 augusti 2022 när en 31-årig gängledare sköts och dödades på Emporia. Gärningsmannen öppnade eld inne på köpcentret mitt i fredagsrusningen. En slumpmässig kvinna som gick förbi skadades också allvarligt under skjutningen. Åklagaren har nu väckt åtal mot 16-åringen som misstänks för skjutningen. Han misstänks också för tre fall av mordförsök, grovt vapenbrott och framkallande av fara.

22 minuter efter den första larmet om skjutningen greps polisen den då 15-åriga pojken i närheten av köpcentret. Han har erkänt och tagit på sig ansvaret för mordet under förhöret.

”Det kan inte nog betonas hur viktig den snabba gripandet av den misstänkte mördaren har varit. De inledande åtgärderna banade väg för en framgångsrik utredning”, säger Hasse Persson, utredningsledare vid polisen i Malmö.

Huvudförhandlingen för åklagaren mot 16-åringen förväntas preliminärt börja under vecka 32.

Efter skjutningen är ytterligare sju personer häktade för medverkan till mordet. Åklagarmyndigheten räknar med att kunna väcka åtal mot de inblandade under hösten.

En av de gripna är en 27-årig man som är misstänkt för att ha varit en drivande kraft bakom avrättningen. Enligt gripandebeslutet ska mannen ha planerat mordet halvannan månad innan skjutningen ägde rum. 27-åringen var en nära vän till den 31-åriga kriminella mannen som avled.

Förundersökningen mot de övriga misstänkta, där sju personer sitter häktade, pågår fortfarande. Misstankar mot dem förväntas väckas under hösten, uttalar riksåklagare Michelle Stein i ett pressmeddelande.

Svenska myndigheter uppskattar själva att det nu finns omkring 30 000 gängkriminella i Sverige. Detta antal ökar ständigt och är redan större än antalet svenska poliser.

De brutala kriminella gängen rekryterar aktivt mycket unga personer för att utföra grova brott åt dem. På grund av deras unga ålder får dessa oftast mycket mild behandling av det svenska rättssystemet. I vissa fall har barn så unga som 8 eller 9 år rekryterats av gängkriminella.