Nyheter

Mordet på Ismail ”jordgubben” Abdos mamma utlöste en våg av våldsdåd under hösten 2023. Enligt åklagaren sköts hon med ett enda skott genom ett öppet fönster i sitt hem. Nu har fem personer åtalats för sin inblandning i mordet, och redan innan dådet fick polisen ett anonymt tips om vad som var på gång att hända. Här förklaras hur mordet gick till, vad som ledde fram till det, och vad som händer nu.

Kvällen den 6 september 2023 tog två personer, en 15-årig pojke och en 19-årig man, en elmoped för att åka till en villa i Gränbyområdet i Uppsala. Enligt åklagare Erik Grönvall bar personerna två pistoler. När de kom till huset, där Ismail Abdos mamma befann sig, gick de fram till ett öppet fönster. Den 19-åriga personen sköt, troligtvis med en ljuddämpad pistol. Senare upptäckte Abdos pappa att hans fru låg död på golvet. Han hade inte hört skottet utan trodde att hon hade drabbats av hjärtstopp. Ambulans kallades till platsen, men det konstaterades att kvinnan hade blivit skjuten i bröstet och avled senare på sjukhuset.

Ismail ”jordgubben” Abdo
Foto: Polisen

Det enda motivet som åklagaren kunde hitta var att kvinnan var mamma till Ismail Abdo, ledaren för en av de rivaliserande sidorna inom Foxtrot-nätverket. En rad händelser ledde till mordet, inklusive ett skott mot en nära vän till Abdo utanför Istanbul. Skottet, avlossat av en allierad till Rawa Majid, utlöste konflikten inom Foxtrot. Abdos vän anlitade sedan torpeder för att hämnas. Samma kväll som hämndaktionen ägde rum i Istanbul, sköts Abdos mamma i Uppsala.

Polisen fick redan två dagar innan mordet ett anonymt tips om att något var planerat. Informationen indikerade att den 19-årige gärningsmannen skulle begå mord i Uppsala. Även om polisen inte visste vem offret skulle vara, användes tipset efter mordet. Genom tipset och kännedom om den misstänkte gärningsmannen och 15-åringens närvaro i Uppsala lyckades polisen lokalisera dem och gripa dem. Båda åtalades för mordet på Ismail Abdos mamma, där åklagaren hävdar att det var den 19-årige personen som avfyrade skottet, medan 15-åringen också åtalas för mordet.

Åklagaren har teknisk bevisning inklusive mordvapnet kopplat till en tomhylsa vid brottsplatsen, samt dna från de misstänkta på vapnen. Dessutom finns krutrester på det öppna fönstret där skottet avfyrades. Det finns även chattar där mordet planerades och diskuterades, både före och efter dådet. Övervakningskameror och mobiltelefoner har också bidragit till bevisningen.

Nästa steg är huvudförhandling i Uppsala tingsrätt för de åtalade. Eftersom åtalet är offentligt kan namnen på de misstänkta spridas, vilket har oroat polisen för hämndaktioner och en ny våg av våld. Både åklagaren och utredningschefen bekräftar denna oro och säger att åtgärder har vidtagits för att minimera risken för hämndaktioner.