Nyheter

Två ledare för den kriminella gruppen Dödspatrullen har häktats för mordet på en man utanför en hamburgerrestaurang i Uppsala 2017. En av dem, Ahmed Abdullahi Farah, 33 år gammal, är misstänkt för att ha organiserat skyddsoveraller och en flyktbil för mördarna.

Mordet inträffade i april 2017 utanför en hamburgerrestaurang i Uppsala, där en 43-årig man sköts till döds. Gärningsmännen, klädda i skyddsoveraller, fångades på övervakningskameror när de flydde till sin bil. Offret hade tidigare varit misstänkt för att ha beställt ett mord i Södertälje men friades från anklagelserna.

Polisutredningen fokuserade snabbt på Rinkeby-gruppen Dödspatrullen, som ansågs vara ett mordkommando verksamt över hela landet. Trots att tre ledare och flera andra personer häktades för mordet släpptes de senare på grund av bristande bevisning. Men när polisen fick tillgång till krypterade chattar via Encrochat, väcktes utredningen till liv igen.

En 26-åring från Dödspatrullen, som tidigare hade gripits i Spanien och utlämnats till Sverige, häktades för mordet och andra brott i januari 2023. Ännu en ledare för gruppen, en 28-åring, greps i maj 2023 medan han avtjänade ett fängelsestraff för narkotikabrott.

Ahmed Abdullahi Farah, 33 år gammal, häktades nyligen i sin utevaro för att ha medverkat till mordet i Uppsala. Misstankarna riktas mot honom för att ha arrangerat skyddsoveraller och en flyktbil åt mördarna. Han är nu internationellt efterlyst.

Enligt utredningen instruerade Farah andra att lokalisera offret via en krypterad telefon, och deltog själv i kartläggningen av personen. Han förnekar dock alla brott som han misstänks för, enligt sin försvarsadvokat.

Utöver mordanklagelserna misstänks Farah och den 26-årige Dödspatrullen-ledaren även för förberedelse till mord, grova vapenbrott och narkotikabrott. Under våren 2020 smugglade Farah och hans medbrottslingar in tolv kilo kokain till Sverige från Spanien och sålde en del av det i Märsta och Göteborg.

Ahmed Abdullahi Farah har tidigare dömts för grovt narkotikabrott och är nu en central figur i utredningen kring Dödspatrullens aktiviteter.