Nyheter

Trebarnspappan och ordningsvakten Fredrik Andersson, 54 sköts till döds inne på Delta gym i Vasastan, Stockholm förra året. Nu åtalas en 16-åring för de dödande skotten. Åklagaren tror att den egentliga måltavlan var en Bandidosman som befann sig på gymmet. 16-åringen åtalas också för en handgranatsattack

Åtal har väckts mot fyra personer. En person för mord och de tre andra åtalas för medhjälp till mord.

16-åringen som åtalas för mordet åtalas även för mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse på en restaurang på Södermalm samt grovt vapenbrott.

Det var när Fredrik Andersson försökte ingripa då han insåg vad som höll på att hända som han hamnade i skottlinjen och träffades av en kula i huvudet.

Enligt åklagaren de åtalade personerna på olika sätt varit inblandade i mordet och mordförsöket.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

den åtalade 16-åringen som har invandrarbakgrund flydde efter mordet tillbaka till sitt hemland Armenien för att gömma sig. Han tidigare dömts till ungdomstjänst för misshandel.

Under flykten i Armenien beviljades han svenskt medborgarskap, enligt Aftonbladet.

Fredrik Andersson var en omtyckt och engagerad vakt som hjälpte ungdomar och alltid ställde upp för de som behövde stöd. Han var politiskt aktiv och engagerad i Medborgerlig samling.