Nyheter

I dag väckte åklagare åtal mot en ovanlig konstellation bestående av en polis, en advokat, och en pilot, anklagade för grova bedrägerier på sex miljoner kronor. Detta markerar början på en rättsprocess som Södertälje tingsrätt nu måste hantera – en assistanshärva som anses vara unik i svensk rättshistoria, skriver Aftonbladet.

Åtalet omfattar fem syskon, deras föräldrar, och en ingift person, anklagade för ett bedrägeri som sträckte sig över fyra år. Syskonen var anställda som personliga assistenter av Södertälje kommun för att vårda sin pappa, som efter en stroke fått beviljad dygnet runt-assistans av Försäkringskassan.

Syskonen, varav en är pilot, en annan advokat, och en tredje polis, står åtalade för grovt bedrägeri, medan föräldrarna misstänks för medhjälp till brottet. Åklagaren hävdar att syskonen planerat och schemalagt assistans till sin far, trots att de i verkligheten inte bistod honom i stor utsträckning.

Oriktiga tidsredovisningar och fakturor upprättades och signerades, vilket ledde till att kommunen mellan januari 2016 och april 2020 betalade ut över 100 000 kronor varje månad. Åklagaren påstår att föräldrarna aktivt främjade bedrägeriet, med fadern intygande varje räkning och modern agerande som den som egentligen vårdat mannen.

Ärendet har varit föremål för en omfattande utredning där polisen har gripit, anhållit, och häktat familjemedlemmarna. Trots detta har de för länge sedan försatts på fri fot. En del av den påstådda vinsten tros ha använts till att finansiera högre utbildningar för syskonen.

Rättegången ser ut att bli både komplex och underhållande med detaljer som advokaten som satt i rättssalen samtidigt som han enligt tidsrapporter vårdade sin pappa och piloten som ibland befann sig bland molnen på tiotusen meters höjd istället för i Södertälje.

Åklagare Göran Kvist, som ledde utredningen, överklagade en kollegas beslut att lägga ner förundersökningen mot den åtalade polisen, vilket anses vara ovanligt i svensk rättshistoria. Efter flera turer har nu två åtal lämnats in samtidigt, ett mot sju inblandade och ett mot den åttonde, polisen.

Rättegången förväntas pågå under 18 förhandlingsdagar