Nyheter

En polis i södra Stockholm står nu inför rättslig prövning efter anklagelser om att ha försökt få en individ att infiltrera ett kriminellt nätverk, trots att personen aktivt försökte lämna gänglivet med hjälp av avhopparverksamheten. Åklagaren menar att polisens agerande var så pass riskfyllt att det utgjorde livsfara för personen.

Polisen åtalas för två fall av grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt och grovt narkotikabrott. Åklagaren hävdar att polisen, under hösten 2022, påverkade en individ att ge information och infiltrera ett kriminellt nätverk, trots att det fanns hot mot personen som innebar en reell risk för livet. Detta låg utanför polisens uppdrag och anses vara ett grovt missbruk av sin ställning som tjänsteman.

Vidare anklagas polisen för att ha kontaktat kollegor inom avhopparverksamheten för att ifrågasätta hotbilden mot personen. Trots att avhopparverksamheten försökte skydda personen och uppmanade denne att inte vara tillgänglig för nätverket, ska polisen ha förmått personen att hålla telefonen påslagen för att vara kontaktbar för kriminella.

Åklagaren Marianne Nordström anser att polisens agerande innebar en allvarlig risk för personens liv och betecknar brottet som grovt, då polisen utnyttjade sin position för att skada istället för att skydda.

Under rättegången kommer vittnesmål från en lokal avhopparsamordnare som försökte få personen att lämna gänglivet, samt från andra poliser som vittnar om att den åtalade polisen uttryckte en vilja att använda personen som informatör efter att en tidigare informatör dödats.

Åtalet avslöjar även att polisen erbjudit skydd för personen och dennes familj i utbyte mot information, vilket pekar på en allvarlig förringning av rättsväsendets principer och polisens plikt att skydda medborgarna.

Rättegången mot poliserna pågår i Södertörns tingsrätt. De båda poliserna har varit häktade sedan september och förnekar samtliga anklagelser.