Nyheter

Portugisiska konservativa och vakna skeptiker vann en betydande seger när president Marcelo Rebelo de Sousa i sista minuten lade in sitt veto mot ett lagpaket som skulle ha tillåtit människor att välja sitt eget kön och låtit föräldrar välja ”könsneutrala” namn för sina barn. Detta har oroat den portugisiska vänstern, som har opinionsundersökningar emot sig inför det allmänna valet den 10 mars.

Genusideologi

Den portugisiska vänstern kämpar motvind inför parlamentsvalet, där det nationalkonservativa partiet Chega! ser ut att bli det näst största i nationalförsamlingen.

Nu försöker socialisterna använda sin sönderfallande riksdagsmajoritet för att driva igenom en rad lagförslag baserade på ”genusideologi” innan sanden timglaset har runnit ut.

Den nya lagen, som har godkänts av riksdagen, skulle göra det möjligt för biologiska män att registrera traditionella kvinnonamn och vice versa. Ett annat lagförslag – om ”självbestämd könsidentitet” – skulle öppna för könsneutrala badrum och omklädningsrum för skolbarn.

Mot folkets vilja

Förslagen har mött starkt motstånd. En petition samlade mer än 50 000 underskrifter mot dem på några veckor.

Med presidentens vetorätt får lagförslagen vänta till efter valet, som högern sannolikt vinner.

– Presidenten främjar extremhögerns agenda

Vänstern är bestört över vetot. En av de mest uttalade woke-aktivisterna, socialisten Isabel Moreira, tycker att det är kusligt att presidenten ”legitimerar” föreställningen att rättigheter för transsexuella är ”ett hot” och att han därmed främjar ”extremhögerns” agenda.

Lärare, skolor och konservativa andas dock ut efter presidentens veto. Thereza Ameal, som startade underskriftskampanjen, berömmer presidenten för att han har lyssnat på det portugisiska folket.

Presidentämbetet

Portugals statschef är presidenten, som väljs på fem år, medan premiärministern och regeringen har den verkställande makten. Regeringen utgår från, och är ansvarig inför, riksdagen som väljs på fyra år.

Presidenten har ingen direkt verkställande makt. Hans position har försvagats något sedan 1970-talet, men han är mer än en ceremoniell figur. Det är han som utser premiärministern och han kan lägga in sitt veto eller skicka nya lagar för prövning i författningsdomstolen.

President de Sousa är en praktiserande katolik. Han har tidigare stoppat flera försök att öppna för assisterat självmord.

http://https://twitter.com/kattolikamente/status/1752806054415507604?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1752806054415507604%7Ctwgr%5Ecdac80ee39263230a2831d8d788da34b2c04a727%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2F

Les også

-
-
-
-
-
-