Nyheter

Abdisalan Yusuf, 25, har dömts till tre års fängelse för att bland annat ha kastat brandbomber mot poliser och polisfordon under koranupploppen förra året. Yusuf flydde landet när det var dags för att avtjäna straffen. Nu är han gripen på Irland, enligt uppgifter till Expressen. Enligt polisen så kommer han att utlämnas.

Efter Rasmus Paludans koranbränningar i Norrköping utbröt upplopp. Bilar sattes i brand, barrikader restes, stenar samt brandbomber kastades mot polisen i det som nu kallas koranupploppen. Abdisalan Yusuf, en 25-årig somalisk medborgare, var en av deltagarna och var länge eftersökt av polisen. Tingsrätten konstaterade att han beväpnade sig med stenar och en spetsig träpåle, och att han kastade både stenar och träpålen mot poliser och polisfordon.

Yusuf förnekar brott. Han erkänner endast att han var på platsen, men hävdar i förhör att hans syfte var att observera. Han säger att han maskerade sig för att skydda sig mot röken på platsen. Något som som åklagaren och polisen ifrågasätter.

Tingsrätten fastslog att Abdisalan Yusuf, genom sitt agerande och närvaro, uppmuntrade andra gärningsmän att begå brott. Han dömdes i juni i år av Norrköpings tingsrätt till tre års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt två fall av försök till grovt våld mot tjänsteman. Brottet bedöms som grovt på grund av dess långa varaktighet, organiserade natur och ”synnerligen omfattande våldsanvändning riktad mot polisverksamheten”.

Trots att han var föremål för anmälningsplikt och reseförbud, och inte fick lämna Norrköping i avvaktan på strafftjänstgöring, flydde Yusuf istället landet. Ärendet hamnade hos polisens Fast-grupp, en specialenhet med uppdrag att lokalisera och gripa brottslingar som har flytt utomlands.

Den svenska polisen kunde följa spåren efter Yusuf till Irland. Efter en tid kunde han lokaliseras mer exakt till en adress i staden Dundalk, nära gränsen till Nordirland. På söndagen, efter ett intensivt samarbete med den irländska polisens motsvarighet till Fast-gruppen, kunde Yusuf gripas.

En polisinspektör från FAST-gruppen, NOA, underströk vikten av att lagföra de dömda och identifiera misstänkta från de våldsamma upploppen i samband med påsken 2022. Han påpekade särskilt att det inte bör vara möjligt att gömma sig i ett annat europeiskt land och tro att man är säker där.