Nyheter

Högsta domstolens beslut att sänka straffen för de som kastade sten mot polisen i korankravallerna kritiseras nu officiellt av Polismyndigheten.

– Såklart kan vi inte annat än fråga oss vad vi som poliser faktiskt ska behöva utstå för att man ska tillämpa den högre delen av straffskalan, säger kommenderingschef Emelie Bodegrim på polisens hemsida.

Hon fortsätter:

– Våra medarbetare som var i Sveaparken under upploppet behövde uppleva något som närmast liknade en krigszon medan de försvarade vår demokrati.

Högsta domstolens beslut och prejudicerande dom efter korankravallerna har fått många att reagera och kritisera domen och de sänkta straffen. Den ena dömda mannen fick 6 års fängelse i tingsrätt, 5 och ett halvt år år i hovrätten och landade på 3 år och 3 månader efter HD:s besked på tisdagen. Den andre fick 5 år i både tingsrätt och hovrätt men kom undan med 3 år nu efter Högsta domstolens dom.

– Att det fastställs att det verkligen handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet tycker jag är positivt, säger Emelie Bodegrim som är kommenderingschef inom Polismyndigheten.