Nyheter

En man i 40-årsåldern har dömts av tingsrätten och hovrätten för bidragsbrott. Detta då det avslöjats att han har haft dagersättning sedan november 2015 samtidigt som han arbetade på en pizzeria. Mannen döms för 13 fall av bidragsbrott, skriver Dagens Juridik. 

Mannen som har har haft dagersättning från Migrationsverket sedan 2015 upplyste förra året myndigheten om att han sedan ett år tillbaka hade ett arbete på en pizzeria. Migrationsverket tog då ett beslut om att hämta in mannens löneuppgifter och det visade sig då att han haft lön under flera år.

Migrationsverket konstaterade att han under perioden 12 december 2019 till 10 mars 2021 felaktigt fått 32 305 kronor i felaktigt utbetald dagersättning. Mannen åtalades då för bidragsbrott.

Enligt tingsrätten har mannen tagit emot dagersättningen som betalats ut regelbundet under mer än ett år utan att kontrollera om han hade rätt till ersättningen. Domstolen anser därför att det måste stått klart för honom att det fanns en risk för att han inte hade rätt till bidrag samtidigt som han fick lön.

Mannen hävdar att problem med språket gjorde att kommunikationen inte blev korrekt mellan honom och myndigheten.

Mannen dömdes i tingsrätten för 13 fall av bidragsbrott. Straffet bestämdes till villkorlig dom och dagsböter.

Domen överklagades till hovrätten, som nu fastställer tingsrättens dom.