Nyheter

Riksdagsledamoten Morgan Johanssons (S) fru, Emelie Johansson, har blivit dömd för dataintrång av hovrätten, enligt flera medier som rapporterat om fallet. Hovrätten har därmed överklagat och ändrat den tidigare friande domen från tingsrätten.

Emelie Johansson är anställd som civilanställd på Säkerhetspolisen (Säpo) och enligt domen ska hon ha utfört en olovlig sökning i Säpo’s hemliga register på en man som hon då hade en relation till, och som också var anställd på Säpo. Denna händelse ägde rum i april 2018 och resulterade i att Emelie Johansson nu döms till att betala dagsböter som straff.

Det har väckts stor uppmärksamhet kring fallet, delvis på grund av Emelie Johanssons anknytning till en säkerhetsrelaterad myndighet och det faktum att det handlar om intrång i en hemlig databas. Intresset för händelsen förstärks ytterligare av att Emelie Johansson är gift med Morgan Johansson, socialdemokraternas rättspolitiske talesperson.

Emelie Johansson har själv valt att träda fram i Göteborgs-Posten och öppet berätta om händelsen. Hon har förklarat att hon agerade naivt och betonat att det inte fanns något brottsligt uppsåt bakom hennes handlingar.