Nyheter

Emelie Johansson, fru till Morgan Johansson (S), tidigare justitieminister, åtalas nu för dataintrång mot sin arbetsgivare Säkerhetspolisen (Säpo).

Enligt åtalet från Solna Tingsrätt så har Emelie Johansson gjort slagningar och sökningar i Säpos registerkontrolldatabas (RKBAS). Slagningen uppges ha utförts ”avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Emelie Johansson har i förhör erkänt att hon gjort slagningen, men hävdar ”putativ förmans befallning”. Hon har alltså uppfattat det som att en överordnad på myndigheten befallt henne att göra sökningen.

Emelie Johansson har tidigare haft relationer med kolleger på Säpo, och det är en av dem hon åtalas för att ha gjort en slagning på. Slagningen menar hon beordrades av hennes dåvarande man.

Emelie Karlsson har tidigare haft relationer med åtminstone två andra Säpo-män, enligt Expressen.

Emelie Karlsson beskrivs av Expressen som en person med en nyckelroll inom den brottsbekämpande verksamheten. Hon har haft tillgång till hemliga register som omfattas av sträng sekretess och bara får användas i tjänstesyfte.