Nyheter

Den nuvarande EU-kommissionären, Ylva Johansson (S), förväntas lämna sin post efter EU-valet, enligt källor som DN har talat med. Det öppnar möjligheten för en moderat politiker att för första gången inta rollen som EU-kommissionär. Bland de framstående kandidaterna för att ersätta Johansson nämns moderaten Jessika Roswall och den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt, skriver DN.

Ylva Johansson, som utsågs till EU-kommissionär 2019 och har haft ansvar för migration och EU:s inre säkerhet, har ännu inte fått något officiellt besked om sitt öde från regeringen. Trots att hon är medveten om möjligheten att bli ersatt, kommenterar Johansson att det är regeringens beslut och att de ännu inte har kontaktat henne.

Enligt uppgifter till DN ser det ut som att en moderat politiker kan få chansen att leda EU-kommissionen. Jessika Roswall, som för närvarande innehar positionen som EU-minister med ansvar för nordiska frågor, och Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, är två framstående namn på listan över potentiella efterträdare.

Statsvetaren Göran von Sydow från Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) påpekar att det är vanligt att EU-kommissionären har samma partifärg som statsministern. Medlemsländerna i EU föreslår sina egna kandidater, och personen förväntas ha haft betydande poster tidigare.

Även om Jessika Roswall ännu inte har bestämt sig för om hon vill bli EU-kommissionär, framhålls andra möjliga kandidater, såsom energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), utrikesminister Tobias Billström (M) och biståndsminister Johan Forsell (M). Det återstår att se vem som kommer att bli den nya EU-kommissionären och fylla den roll som Ylva Johansson lämnar efter EU-valet.

EU-kommissionen leds för närvarande av ordförande Ursula von der Leyen från Tyskland, som ansvarar för att fördela ansvarsområdena för de 27 kommissionärerna – en från varje EU-land.