Ur flödet/i korthet

Debattören och skribenten Alice Teodorescu Måwe är, vid en första anblick, kvinnan som ar allt – hon är intelligent, framgångsrik och ser ut som en modern Audrey Hepburn. Ändå kan hennes politiska karriär vara över nu, menar källor inom Moderaterna.

När hon för en vecka sedan presenterades som Sara Skyttedals ersättare som Kristdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet verkade succén given, men för varje dag som går krackelerar bilden mer och mer. Teodorescu Måwe erkänner nu att Kristdemokraterna var ett andrahandsval, och att hon tidigare haft kontakt med Moderaterna eftersom hon ville stå på deras lista till EU-parlamentet – men fått nobben. Och anledningen till det är enkel: Teodorescu Måwes tid som tjänsteman hos Moderaterna var ett totalt fiasko.

År 2019 gav Ulf Kristersson henne den tunga rollen som huvudsekreterare när Moderaterna tog fram sitt nya idéprogram. Men något idéprogram lyckades inte Teodorescu Måwe ta fram, istället sjukskrev hon sig och det blev Fredrik Johansson, som bland annat arbetat för Carl Bildt, som fick ta över arbetet. Då återstod nio månaders hårt arbete med programmet, som huvudsekreteraren Teodorescu Måwe alltså aldrig . Så när hon nu uppvaktade partiet för att bli dess kandidat till EU, blev det kalla handen.

– Hon har levt på sitt utseende i många år nu. Visst är hon rapp i käften och duktig inom vissa områden, men hon kan inte leverera. Det har varit känt länge inom Moderaterna att hon var en total felrekrytering, säger en person som arbetat nära Teodorescu Måwe till Document.

Personen förklarar att Moderaterna, av hänsyn till Alice Teodorescu Måwe, tidigare har varit diskreta och inte offentliggjort missnöjet med hennes prestationer under den tid som hon var engagerad av partiet. Men nu, när hon rekryterats av Kristdemokraterna, är läget ett annat.

– Nu hänger Moderaterna ut henne. Hon är en vass och duktig skribent, men tyvärr inkompetent som politiker. Det räcker inte med att vara vacker om man ska företräda ett parti och det har hon nog inte riktigt insett, tyvärr. Om KD håller fast vid henne, lär de upptäcka det så småningom.

Frågan om Teodorescu Måwes kandidatur är känslig för Kristdemokraterna. Partiet befinner sig för närvarande i ett kritiskt skede, i Demoskops väljarbarometer för januari 2024 låg Kristdemokraterna under riksdagsspärren med 3,5 procent. Partiet har idag två mandat i EU-parlamentet. För att lyckas behålla dessa mandat krävs kandidater som lockar väljare, och där finns flera frågetecken gällande Alice Teodorescu Måwes förmåga att representera Kristdemokraterna.

Hon gick med i partiet samma dag som hon presenterades som partiets toppkandidat till EU-parlamentet av KD-ledaren Ebba Busch, och detta alltså efter att hon försökt få kandidera för M. Teodorescu Måwe är öppen med att hon inte tror på Gud och dessutom förespråkar hon en legalisering av aktiv dödshjälp – och det är två ideologiska ställningstaganden som blir svåra att sälja in hos KD:s kärnväljare.

Vilka som kommer att bli Kristdemokraternas kandidater till EU-valet bestäms i februari, men Alice Teodorescu Måwe har föreslagits att toppa listan av partiets nomineringskommité. Det svenska EU-valet äger rum i början i av juni.