Nyheter

Nyligen gick Alice Teodorescu Måwe, som nyligen utsågs till Kristdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet, till attack mot Sverigedemokraterna. Jimmie Åkessons reaktion på detta kunde inte tolereras av KD-ledaren Ebba Busch, som nu tar tydlig ställning mot SD-ledaren.

I en intervju med DN publicerad på fredagen framförde Alice Teodorescu Måwe att hon inte delar några åsikter med Sverigedemokraterna och att hon faktiskt står för fri invandring. Hon tog också upp SD:s historia och ifrågasatte hur ledarna kunde ansluta sig till ett ”högerextremt” parti på 90-talet. Hon ansåg att samarbete med Sverigedemokraterna en gång var ett nödvändigt ont för borgerligheten, men att det inte längre var acceptabelt.
Jimmie Åkessons reaktion på intervjun ledde till en diskussion om hur vissa människor tenderar att ansluta sig till kontroversiella åsikter först när det blivit mer socialt accepterat, medan de som var föregångare betraktas som utstötta av samhället.

Dessa kommentarer fick Ebba Busch att reagera kraftigt. I ett långt inlägg på sociala medier riktar hon nu kritik mot Åkesson. Hon påpekar att Teodorescu Måwe är ett exempel på hur borgerligheten borde ha agerat för 15 år sedan för att förhindra att ett parti med nazistiska rötter som SD kom in i riksdagen. Busch betonar att KD erbjuder en strikt migrationspolitik i kombination med integration och en djup förståelse för viktiga faktorer som arbete, språk och värderingar utan att ha en främlingsfientlig bakgrund.

Hon kritiserar också Åkessons passiv-aggressiva kommentar om Teodorescu Måwe och betonar att det inte är acceptabelt att på det sättet angripa någon som utsätts för hot och hat för att hon har banat väg för SD:s inflytande.