Nyheter

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok har krävt att Säpo, MSB, Myndigheten för psykologiskt försvar och polisen ska utreda Sverigedemokraterna. Demirok, som tidigare har kallat SD för ett ”säkerhetshot” och en ”trojansk häst” i Sverige, vägrar svara på frågor från Samnytt om huruvida han fortfarande är turkisk medborgare.

Bakgrunden till detta är TV4 Kalla Faktas anklagelser om att Sverigedemokraterna driver en ”trollfabrik” för desinformation. Anklagelserna uppstod efter att en reporter från TV4, utrustad med dold kamera, infiltrerat YouTube-kanalen Riks och SD:s kommunikationsavdelning under flera månader.

Sverigedemokraterna har försvarat sig och menar att de sysslar med politisk satir på sociala medier, inte desinformation. Jimmie Åkesson har i ett tal sagt att det är naturligt för ett politiskt parti att sprida sina åsikter på internet och att SD är särskilt framgångsrika på det, vilket irriterar både etablerade partier och traditionella medier.

Centerpartiet, med Demirok i spetsen, har nu ställt flera krav till Tidöregeringen. De vill att Säpo, Polismyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Myndigheten för psykologiskt försvar ska utreda SD:s verksamheter. Demirok vill även att generaldirektörerna för dessa myndigheter ska kallas till justitieutskottet för att svara på frågor, utan SD:s närvaro. Dessutom kräver han att SD fråntas sina platser i Polismyndighetens och Säkerhetspolisens insynsråd under utredningen.

Demirok är särskilt upprörd över att medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning skämtat om att skapa material på arabiska rörande den muslimska påverkanskampanjen mot LVU-lagen.

Utspelet från Demirok kommer samtidigt som Centerpartiet ligger illa till i opinionsmätningarna. En ny mätning från Novus visar att Centerpartiet riskerar att åka ur EU-parlamentet.

Med bara veckor kvar till EU-valet har Demirok gjort TV4:s program till en del av sin valkampanj, och han går till attack mot regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Han anklagar dem för att ha ”släppt in hatet i svensk politik” och frågar retoriskt: ”När fan är det nog?”