Nyheter

Moderaterna har inlett ett samarbete med socialdemokraterna. Vilket gör att Sverigedemokraterna förlorar makten. Detta trots att de gjorde ett rekordval. Ett svek mot väljarna menar SD:s gruppledare Louise Erixon.

– Jag blev lite tagen på sängen. Det är ett oerhört svek mot väljarna. Det saknar motstycke, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

I kommunvalet fick Sverigedemokraterna nästan 40 procent av rösterna – en ökning med tio procentenheter. Samtidigt fick Moderaterna 15 procent, en tillbakagång på drygt två procentenheter. På en pressträff presenterades det nya styret där Moderaterna byter sida och nu samarbetar med S, C och lokala SoL-partiet.

Louise Erixon berättar att det här ett resultat av att Moderaterna gjort sig omöjliga att förhandla med.

– De har bara brytt sig om välavlönade poster och personlig inkomst, och har vägrat att prata om politik eller förhandla om posterna med oss utan bara ställt ultimatum. Då kommer man aldrig fram till ett förhandlingsläge.

Louise Erixon säger till SVT att hon kommer att fortsätta att leda SD i Sölvesborg i opposition.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar den politiska utvecklingen i hemstaden.

– Det är ett gigantiskt svek mot Moderaternas väljare, säger Åkesson till BLT.

– Det enda Moderaterna varit intresserade av är att diskutera hur de ska få behålla alla sina välbetalda ordförandeposter, säger Jimmie Åkesson. Några sakfrågor kom vi aldrig in på, konstaterar han besviket.

Sölvesborg var länge Sverigedemokraternas skyltfönster där man genomförde många lyckade reformer.