Nyheter

Moderaterna i Sölvesborg bröt oväntat samarbetet med Sverigedemokraterna för att istället efter valet styra kommunen tillsammans med S, C och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Nu kommer M rösta emot flera av sina egna förslag, rapporterar P4 Blekinge.

I det tidigare styret där Sverigedemokraterna var med så hade man som ide att Sölvesborg skulle utmana Migrationsverkets rätt att placera asylsökande i Sölvesborg och att migranter ska placeras i bostäder utanför kommunen och kunna inhysas i husvagnar. Nu röstar alltså Moderaterna emot detta. Utöver detta kommer man inte att yrka på att migranter som anvisats till Sölvesborg ska kunna placeras i bostäder som ligger i andra kommuner.

– Vi har inte ändrat uppfattning. Det här är dokument som är framtagna i diskussion där man har fått ge och ta som man får göra när man är fler än en som ska ta fram någonting, säger Kith Mårtensson, gruppledare i Moderaterna till P4 Blekinge.

– De anvisade flyktingar vi har fått till oss har vi kunnat ta hand om på ett jättebra sätt, fortsätter hon.

Moderaternas nya samarbete där Sverigedemokraterna inte ingår är enligt många ett svek mot kommunens väljare. När Documents Roger Sahlström besökte Sölvesborg i början av november sa många boende att man kände sig lurade av sölvesborgsmoderaterna som gick till val tillsammans med Sverigedemokraterna.

Det har efter detta varit ett antal manifestationer i Sölvesborg där medborgarna visat sitt missnöje genom att argumentera mot det nya styret.