Nyheter

Samtidigt som en undersökning i Grekland visar att mer än hälften av Greklands befolkning vill flytta till ett annat land med bättre förutsättningar presenterade EU i veckan en plan för att öka migrationen till Europa. Att EU inte kan skicka ut de EU-länder själva beslutat att utvisa nämns inte.

EU:s plan presenteras under täckmanteln att Europa behöver mer talang, mer arbetskraft, inklusive specialiserad arbetskraft, för att ”leda med EU:s övergång till en grön och digital ekonomi”. Att befolkningen i Europa blir äldre är också ett argument.

Skjermdump: EU

EU:s flyktingkommissionär Ylva Johansson presenterade planerna på en presskonferens i onsdags.

– I genomsnitt «ankommer mellan två och en halv till tre miljoner lagliga migranter varje år till EU… jämfört med 150 000-200 000 som anländer oregelbundet, sa flyktingkommissionär Ylva Johansson vid en presskonferens.

– Och vi behöver dem, tillade hon, på grund av brist på arbetskraft inom många sektorer. Enligt utredningen förväntas det till exempel finnas upp till 7 miljoner tjänster för vårdpersonal och vårdpersonal inom äldreomsorgen år 2030. ( Politico )

Detta senaste paket är tänkt som en partiell reform av EU:s migrationspakt , som EU-kommissionen presenterade 2020, och som mött stort internt motstånd, inte minst från Visegradländerna inom EU.

Laglig migration är en delad kompetens mellan EU och medlemsländerna. Det senaste åtgärdspaketet är en del av en reform av asylreglerna över hela EU som kommissionen presenterade i september 2020, den så kallade migrationspakten, men EU har inte gått med på det på grund av djupa klyftor bland medlemsländerna. Men kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas, som också var på talarstolen i onsdags, sa att detta paket inte nödvändigtvis ”behövde antas samtidigt som de andra förslagen på bordet”. ( politik )

Kommissionen lade också fram planer på att inleda ett ”talangpartnerskap” med Marocko, Tunisien och Egypten, i ett försök att stoppa illegal migration över Medelhavet.

Utvisningar utan effekt

Enligt EU:s statistik kom närmare 200 000 migranter illegalt till Europa 2021. Asylprocessen för dessa illegala migranter är väl dokumenterad, men bidragen från presskonferensen innehåller ingenting om EU:s problem med irreversibla migranter. Enligt EU:s egna siffror fick 396 400 migranter/asylsökande utreseorder från EU 2020, 2021 steg siffran till 491 200. 2020 lyckades EU återlämna endast 18 procent av de som hade fått pass (70200) . Siffrorna för fjolåret finns inte i EU:s egna översikter .

Brain Drain

En ny undersökning i EU-landet Grekland har hamnat helt i skuggan av EU:s storslagna planer. Enligt siffror publicerade av Greek City Times vill mer än hälften av Greklands befolkning flytta (migrera). Bland de under 24 år är andelen över tre fjärdedelar.

Enligt en undersökning som gjordes i mars på uppdrag av Dianeosis skulle de allra flesta greker emigrera utomlands om de kunde hitta bättre arbetsvillkor i ett annat land.

Unga människor är mer benägna att lämna: 77,1 % av ungdomarna i åldern 17-24 säger att de skulle emigrera utomlands om de kunde hitta ett bättre betalt jobb. Andelen är också extremt hög (71,9 %) i den mest produktiva åldern 25-39 år.

Av den totala befolkningen säger 57,9 % av grekerna att de skulle åka utomlands om de kunde hitta ett jobb med högre löner och bättre villkor.

EU Commission unveils plans to boost legal migration

77.1% of young Greeks are ready to emigrate abroad in search of work