Ur flödet/i korthet

Två år efter sin avgång berättar Fabrice Leggeri om sin tid som chef för EU:s gränsbevakning Frontex. Som chef var det hans uppgift att säkra Europas gränser mot illegal migration, men detta blockerades uttryckligen av EU-kommissionen:

– För EU-kommissionen är invandringen inget problem. Det är ett projekt.

– Välkomna migranterna

Leggeri var chef för EU:s gränsbevakning Frontex under sju år mellan 2015 och 2022. Han gjorde sig ett namn som anhängare av en strikt migrationspolitik. Nu säger han att EU-kommissionen hade rakt motsatt önskan och aktivt motsatte sig honom.

Enligt LePoint gav Ylva Johansson – EU-kommissionär och Sveriges ledamot av von der Leyen-kommissionen med ansvar för inre säkerhet – fransmannen följande arbetsinstruktioner:

– Ditt jobb är att släppa in migranter och välkomna dem för att de kommer av kärlek. Du kan gilla det eller inte, Europa är en åldrande kontinent. Det är därför du måste släppa in dem.

Fabrice Leggeri menade att Frontex primära mandat var att säkerställa respekten för EU:s yttre gränser. För Ylva Johansson var Frontex primära mandat att respektera asylsökandes grundläggande rättigheter.

Pressad att lämna

Men Leggeri ville bevaka gränserna – vilket också var hans huvuduppgift som chef för Frontex. Men han kände sig motarbetad och ensam och pressades av den franska regeringen att avgå. Tyskland var inte heller överlyckligt över att han försökte göra det jobb han skulle göra.

I november lanserade EU-kommissionen ett förslag om att illegala migranter som inte har möjlighet att få asyl, ska erbjudas arbete och gratis språkkurser. De vill också öppna upp för familjeåterförening. Enligt EU-kommissionär Ylva Johansson är detta nödvändigt för att råda bot på den kommande arbetskraftsbristen i europeiska länder.

Ett nytt Europaparlament ska väljas

Under 2022 beslutade fransmannen att avgå. Hans efterträdare, holländaren Hans Leijtens, ser immigration som ett oundvikligt fenomen:

– Allt det här snacket om att stoppa människor och stänga gränser kan inte alltid vara vårt mål. Ingenting kan hindra människor från att passera en gräns, ingen mur, inget staket, inget hav, ingen flod.

Nu finns Leggeri på Rassemblement Nationals vallista – Marine Le Pens parti, som är fast beslutet att bekämpa massinvandringen.

I juni kommer européerna att gå till val för att välja ett nytt Europaparlament.