Nyheter

21 personer med mångårig polisiär erfarenhet sökte tjänsten som underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning, NOA. Tjänsten gick till ekonomen Linda Staaf som helt saknade erfarenhet. Senare inledde hon en relation med nytillträdde Noa-chefen Mats Löfving som gett henne tjänsten.

– Mats Löfving har gynnat en person som han har haft en relation till, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Expressen avslöjade i måndags att ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving för ett år sedan polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Det utpekade brottsoffret var Noas underrättelsechef Linda Staaf, som han tidigare haft ett förhållande med. Polisorganisationen har just nu ett kaosartat tillstånd och nu ställs frågor kring om hur Linda Staaf 2015 utsågs till underrättelsechef på Noa.

Linda Staaf jobbade tidigare som ekonomidirektör vid polisens Region Öst. Hon hade innan dess arbetat som controller vid polisen och som ekonom vid bedrägeriroteln i Östergötlands län. Hon saknade all form av erfarenhet av polisiärt arbete när hon sökte tjänsten som chef för NOA.

Ansvarig för rekryteringen av Staaf var hennes Mats Löfving, som hon senare inledde en relation med. Officiellt fick Staaf tjänsten den 1 mars 2015.

Staaf är enligt polismyndigheten utbildad jurist och ekonom och hon saknar helt poliserfarenhet. Enligt Expressen har efter att hon fick polischefsjobbet gått ett antal kurser för att få polismansbefogenheter. En av utbildningarna, ”Polischef i beredskap”, påbörjade Linda Staaf hösten 2015. Utbildningen pågick i två månader och innehåll sju seminariedagar och litteratur.

Linda Staaf har förutom polischefsutbildningen – efter att hon blev underrättelsechef på Noa – bland annat gått grundutbildning för tjänstepistol Sig Sauer 2020 och OC (pepparsprej) 2021.

”Linda Staaf har genomfört chefsförsörjningsprogram och enskilda utbildningar som uppfyller särskild chefsutbildning enligt förordningen (2014:1105) om utbildning till polisman. Staaf uppfyller väl de krav som ställs för anställning som polisman inom ramen för polischefskarriären”, skriver polisens presschef Christer Janson i ett mejl till Expressen.

Enligt Polismyndigheten finns det inga handlingar med det formella beslutet om att tilldela Linda Staaf polismansbefogenhet. Det saknas även uppgifter om vilka kurser Linda Staaf måste genomgå för att kunna få en polismans befogenhet, vilket ett krav för att kunna tilldela någon en sådan befogenhet.