Nyheter

Dansk polis har sett en ökning av svenska medborgare som vill resa med stora mängder kontanter . Dansk polis säger att det mer eller mindre uteslutande är resenärer med svenskt medborgarskap. Det är främst svenska medborgare som åker fast i kontroller, enligt Mette Helmut på den danska Tullstyrelsen.

– I Danmark finns det en tydlig politisk vilja att folk inte ska åka runt med stora mängder kontanter – samtidigt griper vi allt fler som gör det, säger hon till DN.

Danmark har en hårdare lagstiftning än Sverige när det gäller överträdelser av kontantgränserna, enligt Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets rättsavdelning.

Danska myndigheter är säkra på det är organiserad brottslighet som ligger bakom de ökade försöken med penningsmuggling.

– Vi misstänker att det handlar om penningtvätt av inkomster från organiserad brottslighet. Det är ju sällan som helt vanliga människor har med sig miljoner i packningen, säger Peter Reisz på danska Ekobrottsmyndigheten, Økokrim, till Dagens Nyheter

Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet på Noa, berättar för Dagens Nyheter om flera anledningar till att svarta pengar förs ut ur Sverige.

– Det kan vara brottsvinster som ska placeras i andra länder. Det kan vara att man för ut pengar ur landet för att tvätta dem och sedan återföra till Sverige. Det kan också vara att man återinvesterar brottsvinster i nya brottsupplägg, till exempel att man köper ett nytt narkotikaparti som förs in i Sverige, säger hon till Dagens Nyheter.