Nyheter

Socialdemokraterna sätter press på Jamal El-Haj sedan han meddelat att han blir politisk vilde efter att ha lämnat partiet, enligt Expressen. Under måndagen höll Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, ett möte med El-Haj där det påtalades att alla S-politiker har skrivit under ett avtal som innebär att de måste lämna sina uppdrag om de lämnar partiet.

– Jag blir besviken, om Jamal inte lever upp till vår kandidatförsäkran är det ett löftesbrott gentemot våra väljare, säger Sandell till Expressen.

På måndagen blev det känt att Jamal El-Haj, riksdagsledamot med palestinska rötter, planerar att stanna kvar i riksdagen som partilös, vilket skulle göra honom till Sveriges första politiska vilde. Detta har väckt starka reaktioner inom hans lokala S-förening.

Alla som kandiderar för Socialdemokraterna måste skriva under en försäkran där de lovar att lämna sina uppdrag om de lämnar partiet. Detta inkluderar även Jamal El-Haj.

I ett möte med El-Haj på måndagen påminde Joakim Sandell, ordförande i Malmö, om detta avtal. Men vad som sades i samtalet har inte avslöjats av Sandell. Dock är det klart att partiet trycker på för att El-Haj ska lämna inte bara partiet utan även sina uppdrag som riksdagsledamot.

Beslutet att utesluta Jamal El-Haj från Socialdemokraterna togs på fredagen av Skånedistriktets ordförande Niklas Karlsson, även han riksdagsledamot för S. Detta beslut kom efter månader av kontroverser kring El-Haj, inklusive hans deltagande i en Palestinakonferens och försök att påverka ett asylärende.

Under helgen har flera försök gjorts av personer inom S att kontakta El-Haj, men utan framgång enligt källor till Expressen.

Samtidigt har statsminister Ulf Kristersson kommenterat situationen och ställt frågor kring Magdalena Anderssons agerande i ärendet.

– Varför försvarade hon så hårt en riksdagsledamot som gick på en konferens kopplad till Hamas? Varför var han så viktig? Magdalena Andersson har ett antal frågor att besvara, säger Kristersson.