Nyheter

Socialdemokraten Jamal El-Hajs deltog i helgen på en palestinsk konferens i Malmö med kopplingar till terroriststämplade Hamas. Nu rasar socialdemokraterna och vill se El-Haj petad.

När det före konferensen framkom att personer med kopplingar till Hamas skulle närvara på konferensen i Malmö så ställde alla partier genast in. Flera partier skickade ut information om att de inte fick närvara på grund av kopplingar till terroristgruppen Hamas.

Trots uppmaningar från partiet så valde den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj att gå på konferensen där han höll ett tal och satt på första bänk bredvid ordföranden för evenemanget, Amin Abu Rashid, som står nära den terrorstämplade rörelsen Hamas.

Jamal ville inte lyssna på partiet och skrev på sin Facebook att han inte var där i egenskap som partiföreträdare för socialdemokraterna.

”Jag lade rosen på hyllan” och deltog ”i egenskap av svensk-palestinier som värnar om och utövar våra vackra demokratiska principer och rättigheter.”

Riksdagsledamoten gav ett tal och satt på första bänk bredvid ordföranden för evenemanget, Amin Abu Rashid, som står nära den terrorstämplade rörelsen Hamas.

Många inom socialdemokraterna är nu upprörda och menar att El-Haj måste lämna de utskott han sitter i och kanske till och med sin riksdagsplats.

Flera anonyma källor har pratat med Aftonbladet och källorna säger att det är omöjligt att El-Haj sitter kvar som representant för socialdemokraterna.

Det är graverande att han gick trots att han avråddes, säger en källa.
– När Hamas blir inblandat så är det inget tal om saken. Vi beblandar oss inte med dem. Men Jamal ville inte lyssna på partiet, det är inte bra, säger en annan källa.

El-Haj är kallad till ett möte med gruppledningen i riksdagen som ska hållas ”i närtid”, enligt partiets presstjänst.
väcker starka känslor inom Socialdemokraterna och delar av partiet förväntar sig nu att ledningen ska agera hårt mot riksdagsledamoten.
– Om partiet inte gör något nu så sänder det en signal till andra ledamöter att man kan sätta andra intressen före partiets. Det är oacceptabelt, säger en S-källa.