Nyheter

Trots avrådan så talade de socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj på en Hamas-konferens i Malmö. Efter kritik från medierna, anonyma partiföreträdare och andra partier så tar nu den Hamasvurmande socialdemokraten en time out.

Trots att han närvarade på konferensen och ses krama Amin Abu Rashid, som är kopplad til Hamas så tror inte socialdemokraterna att El-Haj har något samröre med någon terroristorganisation och får därför behålla sin riksdagsplats och får även stanna kvar som socialdemokrat, berättar Lena Hallengren för Aftonbladet.

– Vi tror inte att han har något samröre med Hamas. Det handlar om att partiet avrådde honom från att medverka på konferensen, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren till Aftonbladet.

El-haj har som regeringsföreträdare varit kritisk till Israelisk politik och har skrivit flera frågor, motioner och interpellationer och Israel och Palestinakonflikten.

”Israel bedriver en olaglig sjöblockad mot Gaza. Gaza är ett fängelse sedan blockaden inleddes 2007”, skrev El-Haj i en skriftlig fråga till partikollegan och utrikesministern Margot Wallström (S) 2018.

El-haj har också flera gånger försökt att få riksdagen att uppmärksamma den så kallade Nakba-dagen. Nakba, är namnet på den händelse då palestiner på uppmaning av araber och israeler att flytta från vissa markområden 1948.

”Sverige bör uppmärksamma al-nakba! Det finns omkring 7 000 personer födda i Palestina i Sverige i dag. Ännu fler har palestinska rötter”, skrev El-Haj i en motion tidigare i maj som ännu inte är besvarad av utrikesminister Tobias Billström (M).

El-haj menar att Israels politik mot Palestinier är som ”apartheidpolitik”.+