Nyheter

I en överraskande utveckling har Sveriges Kristdemokrater (S KU) formellt anmält utrikesminister Tobias Billström (M) till Konstitutionsutskottet (KU) angående hemligstämplade meddelanden på plattformen X, tidigare känd som Twitter. Regeringen motiverade beslutet att klassificera informationen som en åtgärd för att skydda Sverige.

Socialdemokraterna har nu anslutit sig till kritiken och KU-anmält utrikesministerns användning av X, krävande en granskning av regeringens agerande. Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna, lyfte frågan om säkerheten kring utrikesministerns twittrande och betonade behovet av att bedöma om det fanns en risk för att främmande makter skulle få tillgång till den information som delades.

Aftonbladets ledarsida hade tidigare uppmärksammat att utrikesminister Billströms användning av X kan anses vara en förlängning av utrikesdepartementet och att de skickade meddelandena därmed kan betraktas som allmänna handlingar, likt e-post till och från externa parter.

Regeringen valde dock att hemlighålla ministerns användning av X och åberopade sekretess, vilket ledde till att ärendet nådde Högsta Förvaltningsdomstolen. Där valde domstolen att inte gå vidare med överklagan, vilket har väckt ytterligare frågor om transparens och regeringens agerande.

Socialdemokraterna ser nu fram emot att Konstitutionsutskottet granskar Tobias Billströms användning av X och ifrågasätter om det valda förfarandet är säkert och lämpligt. Partiet understryker vikten av att klargöra eventuella konsekvenser om informationen skulle läcka ut och betonar behovet av öppenhet och ansvarstagande inom regeringen. Vi kommer att fortsätta rapportera om utvecklingen i denna granskning när mer information blir tillgänglig.