Nyheter

Den svenska regeringen under ledning av utrikesminister Tobias Billström (M) har meddelat att den inte avser att bistå de svenska medborgare som för närvarande befinner sig i IS-läger i nordöstra Syrien att återvända till Sverige. Beskedet, som framkommit genom en rapportering från TV4 Nyheterna.

Enligt utrikesminister Billström har regeringen efter en genomgående analys från utrikesdepartementet kommit fram till att det inte föreligger någon rättslig eller moralisk skyldighet för Sverige att agera för att hjälpa dessa individer att återvända. Han påpekar att de personer som befinner sig i IS-lägren aktivt valt att resa till Syrien för att ansluta sig till en av världens mest grymma och fruktansvärda terrororganisationer.

– De har frivilligt valt att åka dit för att ansluta sig till IS, en av de mest grymma terrororganisationerna som vi har sett, säger Billström i en intervju med TV4 Nyheterna.

Enligt TV4 finns det för närvarande fem barn med svensk koppling som befinner sig i lägren tillsammans med sina mödrar. Dessutom uppges tio män med svensk anknytning sitta fängslade i de kurdiska fängelserna.