Nyheter

Regeringen i Sverige överväger införandet av livstids fängelse som straff för upprepade sexualbrott, meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M). I en intervju med TV4 Nyheterna förklarar Strömmer att regeringen för närvarande utreder möjligheten att införa detta straffalternativ.

En central tanke bakom förslaget är att en gärningsman som begår flera sexualbrott i följd ska kunna dömas till livstids fängelse, även om livstid inte ursprungligen ingår i straffskalan för det enskilda brottet. Strömmer understryker att återfall i brott indikerar en särskild farlighet hos förbrytaren och att detta bör beaktas vid straffmätningen.

”Justitieministern menar också att övervakning av en person som riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet kan vara aktuellt,” rapporterar TV4 Nyheterna.

Bakgrunden till detta förslag lyfts fram av programmet ”Kalla fakta,” som har granskat bristerna i polisens och andra myndigheters försök att stoppa en av Sveriges värsta sexförbrytare. Gunnar Strömmer påpekar att samhället inte har tillräcklig kapacitet att förhindra återfallsförbrytare och att det är omskakande men viktigt att lyfta fram vittnesmål som visar på dessa brister.

”jag tycker naturligtvis att det är oerhört omskakande att ta del av de här vittnesmålen och samtidigt viktigt att de kommer fram. Det ger en väldigt viktig bakgrund till de stora förändringar som jag ser måste ske,” säger Strömmer.