Nyheter

Kriminalvården står inför en akut platsbrist och föreslår olika åtgärder för att frigöra platser utanför anstalterna. Förslagen inkluderar att fler får fotboja istället för fängelsestraff, ökad användning av frivårdspåföljder, samt att undersöka möjligheten till strafftidsförkortning. Dessa förslag har dock mötts med ljumt intresse från justitieminister Gunnar Strömmer (M).

I en kommentar till förslagen underströk minister Strömmer vikten av att brottsoffrets intresse för upprättelse och samhällets behov av skydd prioriteras, vilket enligt honom kräver skärpta straff. Han betonade att regeringen inte anser det aktuellt med strafftidsförkortningar och noterade att användningen av elektronisk övervakning, inklusive fotboja, redan existerar i Kriminalvården.

Trots Kriminalvårdens påtryckningar försäkrade ministern att regeringen fortsätter att utvärdera olika alternativ för att hantera platsbristen. För närvarande övervägs till exempel möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands som en av flera möjliga åtgärder.

– Vi jobbar vidare med de förslagen och också med andra åtgärder om förslag, säger justitieminister Gunnar Strömmer och fortsätter:

Platsbristen i Sveriges fängelser fortsätter att vara en utmaning för regeringen, och trots Kriminalvårdens påtryckningar verkar det finnas en avvaktande inställning till att genomföra de föreslagna åtgärderna.

– Vi har en nära dialog med Kriminalvården, både om den kortsiktiga situationen som framför allt handlar om att utbyggnaden kom i gång alldeles för sent, och om den långsiktiga förstås, att bygga ut för att matcha samhällsutvecklingen och kommande straffskärpningar.