Nyheter

Den ökande våldssituationen och överfulla fängelser i Sverige har fått fackföreningen Seko att slå larm om att de tappat kontrollen över situationen, rapporterar SVT.

Enligt Christer Hallqvist, ordförande för Sekos avdelning för Kriminalvården, har de intagna i vissa fall tagit över avdelningar, vilket signalerar en allvarlig situation.

Under förra året rapporterades över 3 600 incidenter om hot och våld mellan intagna och mot personal på häkten och anstalter, enligt SVT. Denna siffra representerar en ökning jämfört med föregående år. Platsbrist pekas ut som en av huvudorsakerna till ökningen. Personalen tvingas backa ut och hålla avstånd istället för att vara nära de intagna, vilket ökar risken för incidenter som inte kan avvärjas i tid.

Christer Hallqvist varnar för att situationen kommer att sluta i katastrof om inte åtgärder vidtas snabbt. Han poängterar att på vissa anstalter har de intagna ”tagit över” avdelningarna, vilket innebär att kontrollen över fängelsemiljön förlorats.

Enligt Hallqvist behöver politikerna begränsa rättspolitiska beslut och låta de anställda jobba ikapp för att återfå kontrollen över situationen. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) erkänner att läget i den svenska Kriminalvården är mycket ansträngt och hävdar att det är resultatet av långvarig brottsutveckling och en försenad utbyggnad av Kriminalvården.

Regeringen arbetar både långsiktigt för en utbyggnad och kortsiktigt för att ge Kriminalvården de resurser som behövs för att hantera den akuta situationen. Det återstår att se hur effektiva åtgärderna kommer att vara för att återställa ordningen och tryggheten i svenska fängelser.