Nyheter

Häkten och anstalter är överfulla. Nu slår kriminalvårdare larm om att arbetsmiljön inte längre är säker på landets tyngsta anstalter, skriver SVT.

– Det är bara en tidsfråga innan något allvarligt händer, säger Peter Hemström, lokal Seko-ordförande på klass 1-anstalten Saltvik i Härnösand.
Slagsmål, hotfulla situationer och personal som inte är utbildade att hantera skarpa situationer. Detta tillsammans med Överbeläggningar har gjort Sveriges anstalter extremt osäkra menar anställda som ställt upp i en enkät från SVT till fackliga företrädare för kriminalvården..

59 procent av det totala antalet svarande uppger i SVTS enkät att säkerheten inte kan upprätthållas med nuvarande personalsituation. På landets sju klass 1-anstalter – där dömda mördare, gängledare och terrorister avtjänar straff – är det ännu fler: Fem av de totalt sex fackliga representanterna som svarat uppger att säkerheten inte längre kan upprätthållas.

En av dem är Saltvik i Härnösand. Där träffar vi kriminalvårdare och styrelsemedlemmar i lokala Seko som vittnar om den allvarliga situationen.

– Säkerheten tummas mer och mer för att man väljer att ta in många nya utan utbildning. De får inte de rätta förutsättningarna, säger Jarmo Parkkila, styrelseledamot i Seko i Härnösand.

SVT uppger en händelse i september 2022 där en intagen på Saltvik lyckades med att smuggla med sig en flaska fylld med is på en promenad. Den intagne använde sen flaskan i en attack mot en annan intagen.

Facket menar att angreppet på medfången hade kunnat undvikas om inte två av de tre kriminalvårdarna som var på plats var nya och oerfarna. En följde med för att observera som en del av en introduktion till att jobba som kriminalvårdare.

– Är det erfaren personal kommer man aldrig ut med de sakerna, säger Lennart Svensson, kriminalvårdare och med i Sekos styrelse.

2019 anmäldes 37 fall av hot och våld mellan intagna på Saltvik och har sedan legat på ungefär samma nivå. Förutom i år då 52 anmälningar gjorts fram till 6 november. När det gäller hot och våld mot personal gjordes 54 anmälningar 2019, men har därefter legat på runt 35, och det är också antalet anmälningar fram till början av november.