Nyheter

Kriminologen Leif GW Persson varnar för allvarliga fängelseupplopp i Sverige på grund av den akuta bristen på platser i landets anstalter och häkten. I en intervju med TV4 Nyhetsmorgon betonar han att situationen är så allvarlig att vi snart kan få se våldsamheter bryta ut bland fångarna.

Kriminalvården har nyligen höjt beredskapsnivån till stabsläge på grund av den akuta platsbristen. Fackförbund har larmat om överfulla fängelser där intagna tagit kontrollen. GW Persson uttrycker ingen förvåning över utvecklingen och varnar för att Sverige kan stå inför sina första allvarliga fängelseupplopp.

Han pekar på den kriminalpolitik som förts under flera år och menar att det är en direkt konsekvens av detta. Kriminologen förutspår en ökning av våldet både mot fängelsepersonal och mellan fångar.

Situationen blir alltmer ohållbar, enligt Persson, med tanke på att antalet intagna på samma yta kan komma att fyrdubblas. Han påpekar att en sådan överbelastning inte kan hanteras utan att det uppstår spänningar och konflikter.

I dagsläget finns drygt 9 000 platser i anstalter och häkten runt om i landet. Regeringen har planerat att bygga ytterligare 27 000 platser inom loppet av tio år, men frågan kvarstår hur man ska hantera den akuta platsbristen och risken för eskalerande våldsamheter i fängelserna.