Nyheter

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har kommit fram till att det är gängkriminella och inte staten som har kontrollen över ungdomsfängelset Tysslinge i Södertälje, enligt rapporter från Ekot i Sveriges Radio. Fängelset, som klassificeras som ett SIS-hem med högsta säkerhetsklass i Sverige, verkar ha förlorat kontrollen enligt IVO:s bedömning.

Enligt rapporten har personalen på Tysslinge förlorat kontrollen över fängelset, och det är istället gängkriminella som styr fängelset enligt sina egna regler med hot och våld. Detta skapar en farlig situation där både intagna och personal riskerar att utsättas för allvarliga hot och våldsamheter.

Pia Karlsson, enhetschef på IVO, har uttalat sig och varnat för att det kan vara en fråga om tid innan någon boende eller personal blir dödad inne på institutionen. Rapporten indikerar även att narkotika cirkulerar fritt inom anstalten och att det har förekommit upprepade upplopp.

Det faktum att det är gängkriminella och inte den svenska staten som verkar styra det högsäkerhetsklassade SIS-hemmet väcker oro och kan uppfattas som otillfredsställande. Situationen på Tysslinge illustrerar utmaningarna med att upprätthålla säkerheten och kontrollen inom fängelsemiljöer, och det framhäver behovet av åtgärder för att återställa ordningen och tryggheten på institutionen.