En intern rapport som utfärdades i december föreslog att Sis-hemmet Tysslinge i Södertälje borde stängas på grund av allvarliga missförhållanden. Trots detta har rapporten ännu inte arkiverats och har inte nått generaldirektören, enligt rapporter från Ekot. Rapporten färdigställdes dagen efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) fastställde att det bara var en tidsfråga innan någon skulle dö på Tysslinge.

Att inte arkivera rapporten och på så sätt hålla den dold från allmänheten kan vara ett brott mot lagen, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt. Han påpekar att försök att dölja olika typer av information tyder på problem inom myndigheten.

Rapporten, som Ekot har haft tillgång till, påpekar att Sis generaldirektör ”behöver informeras om innehållet i denna rapport”. Trots att den identifierar flera brister i rutiner och behandlingar har myndighetens högsta chef ännu inte tagit del av den.

Myndigheten har meddelat Ekot att rapporten betraktas som ett arbetsmaterial som behöver kompletteras och att kritiken mot Tysslinge redan har hanterats genom tidigare presenterade åtgärder.