Nyheter

Iran misstänks ha planerat mord på judar i Sverige, visar en granskning av SR Ekot. Enligt Ekot ska ett agentpar från landets militära underrättelsetjänst ha kartlagt flera judar.

I april 2021 greps det iranska paret i Sverige, misstänkta för stämpling till terrorbrott. Det iranska par som misstänks ha planerat mord på svenska judar fick asyl i Sverige som afghaner 2017, rapporterar Ekot. Det trots att Migrationsverket fått två anonyma tips om att mannen egentligen inte var afghan, utan iranier och jobbade för det iranska Revolutionsgardet. Enligt Ekot fanns andra röda flaggor i parets ansökan. Bland annat var deras id-handlingar falska.

Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket, vill inte svara på några frågor som rör det enskilda fallet eller huruvida myndigheten hanterat ärendet korrekt.
Paret utvisades 2022 efter att ha gripits av Säpo året innan, misstänkta för stämpling till terrorbrott. De nekar till brott. Myndigheterna klarade inte av att väcka något åtal och istället utvisades paret 2022. De nekar till brott.