Nyheter

Det ryska paret har bott i Sverige över 20 år. De levde ett stillsamt liv i lugn villaförort i Stockholm. På tisdagen slog Nationella insatsstyrkan till och tog sig in i deras hem och grep dem, misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Klockan 06.01 på tisdagsmorgonen greps en man och en kvinna i en insats där Säpo, Försvarsmakten och polisen tillsammans med Nationella insatsstyrkan, deltog. Räden var en del av polisens Operation Spjut.

Mannen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt.

– Jag kan bara säga att han förnekar brott, eftersom jag är belagd med yppandeförbud, säger hans försvarsadvokat Ulrika Borg.

Kvinnan misstänks för medhjälp till samma brott. Även hon nekar, meddelar hennes försvarsadvokat Max Ahlgren.

Den gripne mannen är ledamot i ett aktiebolag. Kvinnan var ledamot i samma bolag fram till förra året.  Paret drev också ett annat bolag, som sattes i konkurs för två år sedan.

I december 1997 sökte de uppehållstillstånd i Sverige första gången. I augusti 1999 blev de folkbokförda i Sverige och i september 2001 fick de permanent uppehållstillstånd.

År 2016 beslutade förvaltningsrätten att ge Skatteverket rätt att gå in i parets villa i jakt på räkenskapshandlingar från de båda bolagen. Orsaken till beslutet var att det annars fanns en ”påtaglig risk för sabotage”, alltså att paret skulle undanhålla handlingarna från Skatteverket.

Enligt polisen har parets brottsligheten misstänks ha pågått i närmare tio år. Gripandet skedde i parets villa i Stockholmsområdet. Grannar har vittnat om hur poliser firade ner sig från en helikopter och in i bostaden.

– Genom fönstret såg jag hur en person firades ned på den lilla balkongen och fyra andra gick in genom fönstren, säger en granne, till Expressen.

Enligt polisen var insatsen väl planerade och man utförde insatsen på någon minut.

– Man ska inte hinna spola ner något i toaletten eller radera några data, rent hypotetiskt, säger Stefan Hector, chef för Noas operativa avdelning, till SVT Nyheter.

Både mannen och kvinnan är födda i Moskva. De gifte sig 1994 och har en son som är skriven på samma adress som föräldrarna.