Nyheter

Den 43-årige egyptiske IS-terroristen Mohamed Taha Ibrahim beviljades svenskt medborgarskap, trots att han dömts för brott. Detta rapporterar Samnytt om.

Enligt Samnytt sökte Mohamed Taha Ibrahim om uppehållstillstånd i Sverige i augusti 2006, när han är 26 år gammal. Han har tidigare samma sommar gift sig med en arton år äldre frånskild irakisk kvinna med svenskt medborgarskap. Mohamed Taha Ibrahim beviljas tvåårigt tillfälligt uppehållstillstånd i december samma år.
2007 annandag jul begår Mohamed Taha Ibrahim ett brott då han framför ett fordon i Örebro, trots att han saknade körkort. Han döms senare för olovlig körning.

Mohamed Taha Ibrahim tror sig komma på en lösning att slippa fler domar för olalig körning och lånar en bekants körkort. Han blir stoppad av polisen kring invandrartäta Vivalla i Örebro och visar då upp det lånade körkortet.

Körkortsbluffen genomskådas av polisen och Mohammad Taha Ibrahim döms för ännu ett fall av olovlig körning samt missbruk av urkund. Den egyptiske mannen erkänner brotten och körkortet tas i beslag.

Trots att Mohammad Taha Ibrahim begått flera brott sedan han kommit till Sverige, beviljas han permanent uppehållstillstånd i januari 2009. I maj 2010 skickar han in en ansökan om svenskt medborgarskap, vilken även den beviljas i april året därpå.

När inbördeskriget i Syrien bryter ut 2011 är den nyblivne svenske medborgaren Mohammad Taha Ibrahim en av hundratals som reser från Sverige till Syrien för att delta i striderna. Taha Ibrahim, som vid det här laget är i 30-årsåldern, ansluter sig till Islamiska staten.

Efter den ökända terrorgruppens nederlag i Syrien, har IS-terroristen återvänt till Sverige. Han dömdes förra veckan till sex års fängelse för sitt deltagande i påskhelgens korankravaller i Örebro skriver Samnytt.