Nyheter

Fem personer med kopplingar till IS har gripits misstänkta för terrorstämpling under tisdagsmorgonen. Enligt säkerhetspolisen planerades terrorbrott i Sverige med kopplingar till Rasmus Paludan koranbränningar.

Under morgonen slog Säpo till mot fem personer som är misstänkta för stämpling till terroristbrott, skriver Aftonbladet.

Karin Lutz vid Säpo säger att man kan knyta de misstänkta till terroristorganisationen IS och att ärendet är kopplat till Rasmus Paludans koranbränningar.

– De misstänkta brottet föranleddes av protesterna som riktades mot Sverige efter Rasmus Paludan koranbränning utanför Turkiska ambassaden i januari, säger Karin Lutz pressekreterare vid Säpo.

Säpo uppger att ärendet sammankopplas till ”de internationella uppmaningarna om attentat som förekommer” efter koranbränningen. Det var under en koordinerad morgonräd på flera olika platser i Sverige som man tillsammans med insatsstyrkan grep flera personer på tisdagsmorgonen.

– När det gäller enskilda personer har jag inte möjlighet att gå in på detaljer om tillexempel kön eller ålder, säger Karin Lutz, till Aftonbladet.

Säpo uppger att det inte funnits något ”omedelbart terrorhot” mot Sverige i samband med den misstänkta brottsligheten.