Nyheter

Regeringen har meddelat att man planerar att tillsätta en utredning för att utforska möjligheterna att hyra anstalter utomlands som ett sätt att lösa platsbristen inom fängelsesystemet. Beskedet tillkännagavs på en pressträff där alla partier utom Liberalerna deltog.

Liberalerna, som nyligen röstade nej till förslaget under sitt landsmöte för några veckor sedan, står därmed utanför den samlade politiska enigheten i frågan. Trots detta går regeringen vidare med planerna och kommer att inrätta en utredning för att bedöma om det krävs lagändringar för att praktiskt kunna genomföra förslaget.

Frågan om att hyra anstalter utomlands för att lösa kapacitetsproblemen har tidigare prövats i grannländerna Danmark och Norge. Danmark ingick ett avtal med Kosovo för två år sedan, medan Norge mellan 2015 och 2018 placerade fångar i Nederländerna. Det återstår att se vilka slutsatser och rekommendationer utredningen kommer att presentera för att hantera den pågående utmaningen med överbelastning inom det nationella fängelsesystemet.

Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna slår fast:

”Möjligheten att hyra anstaltsplatser i andra länder ska utredas med syfte att få ett avtal på plats om att hyra anstaltsplatser i jämförbara länder i Sveriges närområde för att avhjälpa platsbristen i svensk kriminalvård. Utredningen ska även överväga en permanent ordning där fängelseplatser kan hyras utomlands när kapacitetsbrister uppkommer eller för att användas för intagna som dömts till utvisning på grund av brott.”