Nyheter

Det var i förra veckan som den nya regeringen beslutade om att stoppa den utredning som Socialdemokraterna tillsatte för att göra karensavdraget mer rättvist för de som inte kan arbeta hemifrån. Nu vänder regeringen efter påtryckningar från Sverigedemokraterna.

På tisdagen meddelade socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att det inte blir någon utredning. Orsaken är att regeringen inte kommer att få stöd i riksdagen för sitt förslag. Det är Sverigedemokraterna som inte kommer att stötta fler försämringar av sjukförsäkringssystemet. Under valrörelsen 2022 kampanjade Sverigedemokraterna för att avskaffa karensavdrag för personer som arbetar inom exempelvis vård, omsorg och skola.

– Det här är en väldigt viktig fråga för oss. Vi är väldigt nöjda, säger Clara Aranda, ledamot för SD i socialförsäkringsutskottet till SVT.

Regeringen backar också från att utreda en ytterligare karensavdrag. Nu ska regeringen undersöka möjligheterna att avskaffa nuvarande karensavdrag för anställda i sektorer som vård, skola och omsorg som inte kan jobba hemifrån.

– Vi har varit lyhörda för den kritiken som riktats mot förslaget. Jag välkomnar synpunkterna. Nu breddar vi utredningen ännu lite till, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Frågan om karensavdraget ligger utanför det så kallade Tidöavtalet, överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Det är andra gången som Sverigedemokraterna tvingat regeringen att backa på frågor utanför avtalet. Regeringen har tidigare svängt om EU:s direktiv om minimilöner sedan SD hotat att gå på samma linje som S.

Les også