Nyheter

Säkerhetspolisen höjde igår terrorhotet efter en tids övervägande. Direkta hot mot Sverige och oro i omvärlden gör nu att Säpo höjer nivån. Nu tillsätter regeringen en utredning kring ordningslagen.

Regeringen uppmanar människor att leva sitt liv som vanligt men att vara uppmärksamma. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sa till SVT att utgångspunkten är att enskilde ska fortsätta leva sitt liv som vanligt. Arrangörer och event kommer att få förstärkningar men detta är inget som borde påverka det vanliga livet för människor, berättar Strömmer.

Document fick några korta kommentarer från Justitieminister  Gunnar Strömmer (M), som var på språng i riksdagens pressrum.

Vad är det medborgarna behöver tänka på?

– Dagens besked handlar om att myndigheterna ska intensifiera sitt arbete mot terrorism och på det sättet också vidta åtgärder som gör att medborgare ska kunna leva ett vardagsliv som är som vanligt. Med det sagt så är vi också tydliga med att öppna med medborgarna om att vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetsläge och i den situationen så är det bra att vara extra vaksam. Ser man någonting som avviker eller som man misstänker är brottslighet så ska man rapportera och anmäla.

På fredagen aviserade Strömmer att regeringen just nu ser över ordningslagen. Han förklarade att det inte var för att försämra yttrandefriheten utan att regeringen jobbade hårt med att upprätthålla friheten och rätten att få yttra sig. Pressträffen skedde bara några timmar efter att en kvinna stört en allmän sammankomst där man bränt koranen.

Riskerar den här utredningen att påverka  Tidöavtalet?

– Min bestämda uppfattning där är nej. Vi har en väldigt stark lojalitet mot Tidöavtalet och det gäller alla partier som är med.  Men man ska ju också komma ihåg att det är naturligt att frågor som faller utanför avtalet kan man ha olika uppfattningar om.  Det är en utredning vi tillsätter, vi har alltså inte fattat några beslut om någonting. Inga konkreta förslag är lagda. Utan vi måste titta på det vi har och kommer ta beslut senare när utredningen är klar. 

Ser regeringen det nödvändigt med några grundlagsändringar?

– Det är inget som är aktuellt. Vi vill  försöka se om vi kan hitta liknande lösningar som  tex gjort i Finland och Nederländerna. Det är inte på bordet att införa en trosfridslag.

Strömmer berättar att han ser mycket fram emot att diskutera frågorna vidare med alla partier. Allra helst med Sverigedemokraterna.