Nyheter

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje tog idag emot den utredning som gjorts för att komma tillrätta med den enorma bidragsbrottslighet som pågår i Sverige. Hon är glad över utredningen och de nya verktyg regeringen kan komma att kunna använda i framtiden för att komma åt bidragsbrotten.

Enligt utredaren Amir Rostami finns det många brister i bidragssystemet. Dels är det kontroller och att myndigheter är alldeles för naiva och att de inte har kontroll eftersom myndigheter inte kan dela information mellan varandra. Detta har enligt utredaren gjort att det är enkelt för bidragsfuskare att lura systemet. Enligt utredaren mjölkar idag kriminella ligor välfärdssystemet men han lyfter också att det är vanligt att vanligt folk fuskar.

– De felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen uppgår till miljardbelopp varje år, cirka 14,6 miljarder kronor enligt den senaste uppskattningen, sade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på pressträffen.

Hur ser du på utredarens arbete?

– Den här utredningen är en viktig del i att stärka upp vår myndighet i syfte att motverka bidragsbrott. Och det ska nu bli väldigt trevligt att ta del av de förslagen. Både i det första delbetänkandet och i de remisser som har kommit in. Vi bereder nu arbetet vidare i regeringskansliet så får vi se helt enkelt var vi landar och vilka förslag det blir.

Hur viktigt blir det här underlaget för regeringens fortsatta arbete mot de felaktiga utbetalningarna?

– Som jag ser det så är detta en viktig del. Vi har redan vidtagit flera olika åtgärder, inte minst de utbetalningar av myndigheten med folkräkningen. Men den om sekretesslagstiftningen som man kan dela till de brottsförebyggande myndigheterna. Men också att vi gör en kartläggning av den kommunala regionala nivån också i syfte att komma åt bidragsbrott Nu behöver vi fler verktyg i verktygslådan och jag ser fram emot att ta del av de här förslagen för att se om detta också kan stärka upp arbetet i syfte att motverka bidragsbrott och den organiserade brottsligheten.