Nyheter

Sverige­demo­kraterna har via regleringsbrev gett Sida uppdraget för att aktivt arbeta för att främja frivillig återvandring och motverka illegal invandring. Sida kan ges uppdraget tack vare Tidöavtalet där Sverige­demo­kraterna lyckades få stora delar av sin politik. Dock fortsätter många delar av biståndet vara ”socialdemokratiska”

”Sida ska stärka och utveckla arbetet med migration i syfte att bidra till regeringens mål att fokusera biståndspolitiken för att utgöra ett verktyg för att motverka irreguljär migration, öka återvändandet, bidra till ett effektivt arbete för frivillig återvandring, samt minska grundorsakerna till irreguljär migration och tvångsfördrivning”, står det i regleringsbrevet.

Det stora bistånd Sverige haft kommer att fortsätta med den nya blågula regeringen. Det sker inte några förändringar i den “socialdemokratiska” inriktning biståndet kommer att ha. Det blir fortsatt fokus på ”Klimatet”, ”kvinnors rättigheter”, ”sexuell och reproduktiv hälsa”.

En stor del av biståndsbudgeten handlar om att utöka och effektivisera svenskt klimatbistånd både vad gäller klimatutsläppsminskningar och klimatanpassningsåtgärder. Sida ska senast den 30 juni 2023 till Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) redovisa den verksamhet som myndigheten redan bedriver inom klimatbistånd och lämna förslag på hur resultaten av detta arbete kan stärkas, samt hur klimatbiståndet som andel av Sidas samlade verksamhet kan öka och effektiviseras.