Nyheter

Sverige har beslutat att ta kraftfulla steg för att främja återvandring i landet genom att tillsätta en omfattande utredning. Syftet är att analysera och identifiera åtgärder som kan öka möjligheterna och incitamenten för personer att återvända till sina hemländer.  Denna utveckling kommer som ett svar på den otillräckliga användningen av stöd för återvandring i landet, som bara utnyttjades av två personer under det senaste året.

I utredningen kommer man att granska och dra lärdomar av liknande system i andra länder, inklusive Danmark, för att dra slutsatser om hur det svenska arbetet kan effektiviseras och förbättras. En av de centrala frågorna som utredaren kommer att utforska är vilka åtgärder som krävs för att skapa mer gynnsamma förutsättningar för återvandringen.

Migrationsminister Mara Malmer Stenergard (M) betonade att återvandring kan vara relevant för personer som tidigare flytt från sina hemländer av olika skäl, som exempelvis flykt undan krig. När situationen i deras hemländer förbättras kan de vilja återvända till Sverige, och det är detta som regeringen försöker underlätta.

Under en presskonferens på torsdagen, där även företrädare från Liberalerna (L), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) deltog, meddelades att utredaren även kommer att undersöka vilka myndigheter som bör ansvara för att underlätta återvandringen. Utredningen kommer också att föreslå riktade målgrupper och eventuella ekonomiska incitament för att uppmuntra återvandringen.

Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Ingemar Kihlström påpekade att återvandring kan vara ett lockande alternativ för personer som kanske inte har integrerat sig fullt ut i det svenska samhället och som söker bättre möjligheter och en förbättrad livssituation.

Utredningen förväntas vara klar och presenteras senast den 1 augusti 2024 och förväntas spela en avgörande roll i att främja återvandringen i Sverige.