Nyheter

Skatten på plastpåsar ska slopas den 1 januari 2024. Det har regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om.

Skatten på plastpåsar infördes för lite över tre år sedan. Syftet var att minska användningen av plast och på så sätt rädda klimatet och miljön. Priset för en vanlig plastpåse höjdes från ungefär tre kronor till runt sju kronor.

Sverigedemokraterna och Moderaterna har varit  motståndare till plastpåseskatten och krävt att den ska bort. Men när Tidöpartierna presenterade sin första budget i höstas så fanns skatten kvar. Nu har förslaget om att ta bort plastpåseskatten lyfts in i vårändringsbudgeten och ska nu remitteras. Förslaget är att helt avskaffa eller kraftigt sänka skatten.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kallar beslutet för ett viktigt besked.

”Det här är ju en oangelägenhet för människor, en väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis. Ett konstigt inslag i skattesystemet”, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

Det har hävdats att plastpåseskatten är ologiskt på många sätt. Miljöpartiet menade att det behövdes en hög skatt på plastpåsar då just plastpåsar hamnade i haven. Vilket faktiskt är sant. Mycket plast hamnar i haven men det är inte svenskar som kastar sina plastpåsar i havet. Det är främst länder i Afrika och Asien som dumpar sin plast i floder och som sen åker ut i havet.