Nyheter

2020 infördes den kontroversiella plastpåseskatten som var en del av januariavtalet Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.  Oppositionen har rasat sedan den infördes och kritik har framför allt kommit från Moderaterna och Sverigedemokraterna. Trots kritiken mot plastpåseskatten så låter den blågula regeringen skatten att vara kvar.

Framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna rasade mot den skatt på plastpåsar som den S-ledda regeringen införde. Trots det låter den nya regeringen skatten vara kvar, rapporterar SVT Nyheter.

Liberalerna var delaktiga i att införa plastpåseskatten och efter ett år backade liberalerna och de tog bort skatten i sin budgetmotion.

– Nu ser vi effekten av skatten. Den är negativ. Den fyller inte sin funktion, sa Jakob Olofsgård (L), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Altinget då.

Sverigedemokraterna och moderaterna har använt plastpåseskatten för att kritisera S-regeringen och har lovat att den ska tas bort.
Men nu låter den blågula regeringen plastpåseskatten vara krav, visar den budget som finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade på tisdagen.

– Ja. Den är kvar, säger finansministerns presskontakt Hanna Strömberg till SVT.

2021 visade det sig att plastpåseskatten drog in mycket mindre än vad som regeringen räknat med. Regeringens räknade då att att skatten skulle dra in 2,1 miljarder under 2020.
Den verkliga siffran är blev mycket lägre – 174 miljoner kronor.