Nyheter

Journalistnätverket Docu kan nu avslöja att inom svensk kriminalvård finns för närvarande 89 våldsbejakande islamister. Elva av dem kommer att friges under 2023.

Enligt Docu så finns det totalt  145 klienter inom svensk kriminalvård, det vill säga fängelser, häkten och frivård, som har någon form av våldsbejakande extremistisk ideologi. En majoritet av dem, 89 personer, kopplas till en islamistisk ideologi. Den andra stora gruppen, som är stadigt växande, är högerextremister. När det gäller vänsterextrema våldsbejakande aktivister på svenska anstalter, häkten och inom frivård så rör det sig ett fåtal personer, enligt Docu.

Det har skett en ökning av omhändertagna våldsbejakande islamister. Kriminalvården vill dock inte dra någon slutsats kring att fler och fler våldsbejakande islamister sitter i svenska fängelse.

– Det är klart att det är en ökning, men det har också skett en ökning av hela klientpopulationen. 2018 hade vi 6390 intagna, och 2022 hade det ökat till 9020. När det gäller personer med en våldsbejakande islamistisk ideologi så är det så små förändringar att det är svårt att dra en slutsats.

– Sedan 2018 har vi också förändrat och utvecklat våra metoder och urval, till exempel har vi ökat förmågan och möjligheten att identifiera och följa klienter i frivården, säger Anna Stålsby, till Docu.

När det gäller de våldsbejakande islamisterna så är en klar majoritet män, endast fyra av de 89 är kvinnor. 28 personer verkställer sina straff på någon anstalt, och elva av dem kommer att friges under det här året.

Enligt Docu är de vanligaste brotten för den här gruppen är olika typer av våldsbrott som misshandel och mord, narkotikabrott, brott mot knivlagen, övergrepp i rättssak och tillgreppsbrott. Mindre vanliga brott är exempelvis terroristbrott, egenmäktighet med barn och människosmuggling. Elva av dessa  kommer att friges under 2023, skriver Docu.

Les også