Nyheter

Enligt en granskning från SVT Nyheter har majoriteten av de svenskar som återvänt från terrorsekten IS i Syrien eller Irak hamnat på fel sida av lagen. Av de omkring 150 kartlagda återvändarna har 83 redan dömts för olika brott sedan de kom tillbaka till Sverige.

Bland de mest anmärkningsvärda resultaten av granskningen framkommer att 30 av IS-återvändarna har fällts för brott av varierande grad, inklusive allt från mord och misshandel till bedrägerier och bokföringsbrott.

Enligt SVT:s rapport hade nästan samtliga av de kartlagda personerna, förutom två, skulder hos Kronofogden. Dessutom har 18 av dem valt att lämna landet och bosätta sig utomlands, med destinationer som Qatar, Filippinerna, Marocko och Norge.

En särskild uppmärksamhet riktas mot en kvinnlig återvändare som nu aktivt deltar i LVU-kampanjen. Denna kampanj sprider desinformation om svensk socialtjänst och anklagar den för att kidnappa barn. Detta tillsammans med de övriga resultaten från granskningen ger en oroande inblick i situationen med återvändande IS-krigare och deras påverkan på samhället.

Denna kartläggning av de svenska IS-återvändarna kastar ljus över de komplexa utmaningarna som myndigheter står inför när det gäller att hantera och integrera personer som återvänder från radikala miljöer, samtidigt som den pekar på behovet av att följa och utvärdera effektiviteten av befintliga åtgärder för att hantera detta växande problem.